söndag 31 oktober 2010

Gräddig blåbärspaj!!

Hade lovat en vän att om hon kommer till Kalmar och hälsar på så bjuder jag på blåbärspaj. Idag var den dagen och jag testade ett nytt recept som eg var baserat på jordgubbar men funkade precis lika bra på blåbär!!
En blandning på cheesecake och paj med tanke på ingredienserna! Färgen är oslagbar...utan vaniljsås..

och med....


Här kommer receptet:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör/margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 liter blåbär
1 dl kesella
1 dl vispgrädde
1 dl philadelphiaost
2 ägg
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
( jag hade en liten gnutta honung i som gjorde att smaken blev aningen rundare)
Blanda alla ingredienserna till pajdegen i mixer tills det blir en deg. Låt vila i 30 min. Förgrädda i ugn (200 grader) i ca 10-12 min.
Blanda ingredienserna till smeten och häll ut i formen, strö blåbären över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20-25 min eller tills fyllningen stannat!
Jag använde frysta blåbär som jag tinade innan, det blev en del saft av blåbären som tinat och det använde jag i smeten för extra blåbärssmak.
Prova...den var kanongod!!
Jag har 6 vittnen till det!! =)
I nästa inlägg visar jag vad vi åt till lunch idag...
Imorgon visar jag vad ni kan vinna i min utlottning...det gäller bara att kommentera här på bloggen så har du chans att vinna!!!
Stor kram till er!!
Lena
Kram på er!!



onsdag 27 oktober 2010

Supergod dipp!!!

Här kommer ännu en favorit som vi lärt oss äta hos Peppe (superduktig kock)..istället för smör och bröd på Byttan (restaurang i Kalmar) då Peppe drev det så fick man denna otroligt goda kaviardipp och till det "hembakat" tunt knäckebröd från Solmarka Gård och Färjestadens hembageri. Det är beroendeframkallande...man kan inte sluta äta!!
Receptet är busenkelt..nästan för lätt för när man äter tror man det är ngt avancerat..
Nu handlade vi knäcke på Coop men lyckades hitta en kanonalternativ..det ni ser på bilden. Det ska tydligen innehålla melonkärnor?? Jättegott, knaprigt...Ta en burk creme fraiche... och en tub vanlig Kalles kaviar

Till en brk använder jag ca 3 msk kaviar..blanda!


Man behöver inte vara älskare av kaviar heller för det är vi sannerligen inte..äter aldrig annars!!

Vi är inne på den 3:e omgången sen i fredags så då förstår ni att det är gott!!
Va kul det skulle vara om fler ville visa att de varit här genom att lämna en kommentar!!
Det får bloggen att bli mer levande och jag ser ju på besöksräknaren att ni finns!!
Så därför som en liten morot lottar jag from idag (och dagens inlägg) ut ett hemligt paket (mat/dryckinspirerat såklart),
bland er som lämnar en kommentar senast den 14/11 kl 22.00 !!
Det går bra att lämna fler kommentarer..ju fler chanser får just du!!
Lycka till!!

Kram på er!!

Lena





måndag 25 oktober 2010

Risotto med köttfärs och curry!!

Ibland måste man laga vardagsmat också, mitt i allt det festliga man helst vill göra!!
Detta är en enkel och jättegod risotto som du snabbt slänger ihop och som går att variera efter eget tycke!!
Recept:
1 gul lök
1 msk margarin
1 msk curry
500 g köttfärs
2 dl långkornigt ris
5 dl grönsaksbuljong av tärning
1 pkt frysta ärtor
1 brk majskorn
1 kr peppar
½ tsk salt
½ dl hackad paprika
hackad persilja
Fräs hackad lök och tillsätt köttfärs och curry. Låt allt fräsa tillsammans en stund. Häll i riset och tillsätt buljongen. Koka under lock på svag värma ca 15 min. Tillsätt ärtor och majs. Låt koka i 5 min till. Innan servering tillsätt hackad paprika och hackad persilja!
Gott till är vanlig cremefraiche! Missade vi dock att köpa!
Till detta serverade jag en smarrig sallad, till mig själv då övriga familjen är svårflörtade på sallad! Den innehöll romansallad, avocado, röd lök, tomater (se bilden nedan), riven parmesan och fetaost och pinjekärnor!!
Dessa godingar hittade jag på ICA, visst var de coola? Priset också..110 kr/kg..köpte bara 3 st då jag var nyfiken på att prova. De heter Zebrino av förklarliga skäl!! Jättegoda!! Kärnor är sparade och kanske växer just såna här på vår balkong nästa år!!





Det var allt för idag!! Om du provar ngt av mina recept får du jättegärna skriva och berätta hur det gick och vad du tyckte!!
Kram Lena



söndag 24 oktober 2010

Blåbärssufflé med råröda hallon!!

Igår kväll korades desserternas dessert här hemma..nämnligen denna skapelse!
Blåbärssufflé!!
Det var så j..la gott...smälte i munnen och underbar smak av blåbär!! Vi var helt saliga!! Det här måste ni prova!!
Innan man häller smeten i formarna penslar man med smält margarin och strör med socker!

Så här ser de ut innan ugnen.


Och efter...härlig färg eller hur?? Sufflé är ju känd för att den ska handskas varsamt efter ugnen då den annars sjunker ihop..men dessa höll sig väldigt bra!!


Hallonen var perfekta till...de halkade dock av sufflén så det ser lite kladdigt ut..





Här kommer receptet!!
Sätt ugnen på 175 grader
Pensla fyra formar med smält margarin och sockra dem.
Koka upp 1 dl blåbär med 3 msk socker och ½ dl vatten och mixa till en slät puré.
Rör ut 1½ msk potatismjöl med 1 dl vatten och rör ner i purén
Värm tills smeten tjocknar. Låt svalna under lock.
Vispa 3 äggvitor hårt med 1 msk socker. Blanda hälften av skummet med purén och blanda till en jämn massa. Vänd försiktigt ner resten av skumet. Fyll formarna med smeten och grädda i ca 8 min.
Servera med rårörda hallon.
Njuuut!!!

lördag 23 oktober 2010

Cookiebrownies!!

En riktigt smarrig kaka blev det här!
Det är ett nytt recept för mig, tyckte det lät så gott och kunde inte låta bli..ganska pilligt men det var det värt!
Det är alltså en blandning av två kak"smetar"..brownies och cookies...kan ju inte bli annat än bra!!

Recept:

Browniesmet
150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 krm salt

Cookiesmet
50 g smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g mörk choklad
0,5 dl valfria nötter

Klä en ugnsform ca 20*30 cm ned bakplåtspapper.
Smält smöret till browniesmeten i en gryta, bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret. Låt svalna lite. Vispa upp äggen försiktigt med sockret och rör ner i chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.
Fortsätt med cookiesmeten, smält smöret och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock smet. Bred ut browniesmeten i formen och klicka ut cookiesmeten ganska tätt.
Grädda kakan i ugnenn på 200 grader i ca 16 min. Låt svalna helt. Låt gärna kakan stå i kylskåp ett tag då den blir väldigt kladdig.

Prova gärna!!!

Receptet har jag hittat i Amelia Höst 2010


onsdag 20 oktober 2010

Suuupergoda pannkakor!!

För ett tag sen säger mina barn en lördag då vi oftast äter pannkakor att de inte tycker om det längre..jag bara gapar och undrar hur 2 barn plötsligt inte tycker om pannkakor????
Det älskar väl alla barn??
Rätt misslyckad kände jag mig och en annan dag kommer Elisia hem från en kompis och när jag frågar vad de ätit säger hon pannkakor och vet du mamma, de var jääättegoda!!! jaha...varför var DE så goda då?? (lite buttert från mig)...vi fick kanel till och sen var det bakpulver i dem och vaniljsocker...
Nåja det borde väl jag också fixa..skam den som ger sig!! Så numera innehåller mina pannkakor bakpulver så de blir "puffiga", alltså mkt högre och ser betydligt godare ut, vaniljsocker...jo det smakade faktiskt bättre och det doftar underbart hemma!!!!
Kanel får den som vill ha på själv och bägge barnen har det och äter numera mina pannkakor igen!!! LYCKA!!Till det serverar vi hemmagjord jordgubbssylt med fläder! (recept på den sylten kommer en annan dag!!)
SUPERGOTT!!
Prova gärna...Kram Lena

söndag 17 oktober 2010

Vinnare av guacamolekrydda!!

Då var tävlingen avgjord och den vinnande lotten föll på........
Ett stort grattis till dig och jag hoppas du kommer gilla den lika mycket som jag!!!
Maila mig din adress så kommer vinsten på posten!!
Tack alla ni som ville vara med och tävla, jag är jätteglad över att ni blev såå många och att antalet besökare ökar stadigt hela tiden!!! Jättekul!! Och vem vet..snart kanske det kommer ännu en tävling!!
Ha en bra vecka!!
Kram Lena

Mjölkchokladpannacotta!

Hej på er!!
Här kommer gårdagens dessert!
En smarrig pannacotta gjord på Marabou mjölkchoklad. Den blev jättegod, dock hade vi gjort alldeles för stora portioner så det blev väl mastigt. Ganska små portioner är alltså att rekommendera!
Färska bär är nog ett måste då det friskar upp!!

Recept:

200 g mjölkchoklad
4 dl grädde
2 gelantinblad
½ dl muscovadosocker

(Muscovadosocker är ett mörkbrunt, mjukt, finkornigt råsocker som framställs ur sockerrör. Har en tydlig smak av lakrits!)

ev ngn smaksättning

Lägg gelantinbladen i blöt.
Koka upp grädden med sockret och låt svalna ngt.
Bryt chokladen i bitar och lägg i gräddblandningen!
Rör runt tills den smält.
Krama ur gelantinbladen och tillsätt dem i chokladsmeten, rör runt ännu en gång!
Nu kan man smaksätta smeten om man vill, t ex med ngn likör eller krydda. Kardemumma var föreslaget i mitt recept.
Häll upp på små glas. Låt stelna några timmar i kyl innan servering.

Garnera med en gräddklick och bär!!

Lycka till!!

Ikväll drar jag en vinnare av guacamolekryddan!!
Kram Lena


lördag 16 oktober 2010

Kyckling i pitabröd!

Sista dagen att delta i utlottningen av guacamolekrydda imorgon!! Klicka HÄR för att delta!!
Ni får ursäkta de dåliga bilderna här överst. (Har försökt fixa till dem lite iaf.)
De blev visst inge bra upptäckte jag idag..försent att ta nya då den här smarriga saken försvann i ett nafs i gårkväll!!
Vi tog ett pitabröd och fyllde med olika goda saker...

Pitabröd...

...jag fyllde min med romansallad, ärtskott (favorit), röd lök, paprika, majs....




parmesanost....


Vitlökssås...
(2 dl creme fraiche, 2 små vitlöksklyftor, citronpeppar och lite salt.)






Guacamole....
det receptet kan ni väl vid det här laget..eller finns det längre ner i bloggen!





Strimlad kyckling som vi stekte i grekisk grillkryddda, lite chiliflingor..



Det blev så himla gott...kan verkligen rekommendera!!!
Ikväll blir det pizza, och till efterrätt ngt chokladigt..det visar jag senare i veckan.!!
Ha en trevlig lördagkväll!!
Kram Lena








onsdag 13 oktober 2010

Höstgryta!!

Denna gryta gör vi alltid på hösten, en krämig variant full med goda rotfrukter.Går jättebra att variera efter eget behag eller vad man har hemma. Jag gjorde så här...
Jag valde fläskytterfilé, skär i bitar och bryn i stekgryta tillsammans med lök och purjolök.

Tillsätt morötter, palsternacka och kålrot i bitar. Även en kvist färsk timjan.

Häll i grädde, creme fraiche och kalvfond, salt och peppar.


Låt koka i ca 15-20 min. Om såsen är för tjock red av med majzenaredning.
Detta använde jag:
500 g fläskytterfilé
2 morötter
1 palsternacka
½ kålrot (normalstor)
1 lök
10 cm purjolök
1-1 ½ dl kalvfond
1 kvist timjan
1 brk majs
5 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt och peppar
Lycka till!
Kram Lena
Lycka till!!



söndag 10 oktober 2010

Den godaste fisken...

Vi älskar verkligen denna fiskrätt, åt den första gången på Byttan då Peppe huserade där...det var så otroligt gott, (som allt annat Peppe lagar=)..
Det som är lite kul är att det bara är "rena" smaker..torsk kokt i saltat vatten, skirat smör, hackad dill, riven pepparrot, räkor, kokt ägg...alltså världens lättaste rätt dessutom. Och alla dessa rena smaker tillsammans blir en smakexplosion i munnen!! Jag lovar..
Gillar du fisk och har provat denna rätt så gör det..du kommer inte bli besviken!

Men man orkar inte en så stor potion, man blir jättemätt fort..pga smöret misstänker jag!

Missa nu inte utlottningen!!
Lämna en kommentar HÄR så är du med och tävlar!!





torsdag 7 oktober 2010

Plommonmarmelad med citron och ingefära!

Här kommer ett plommonrecept på en jättegod marmelad som min mamma gjort.
Det är jätteenkelt och du slipper pillet med att kärna ur dem innan.

Recept:

1 kg plommon
½ citron
2 msk riven ingefära
2 msk vatten
500 g syltsocker

Lägg de sköljda plommonen i en gryta tillsammans med tunt skivad citron och riven ingefära.
Häll på vattnet och låt småkoka i 40 min. Plocka upp kärnorna och häll i socker.
Koka i ett par minuter tills det tjocknar.

Häll upp på väl rengjorda varma burka!

Lycka till!!




Kram Lena

söndag 3 oktober 2010

Utlottning av Guacamolekrydda!!

I helgen har vi varit på Ölands skördefest!
Ett av besöken gick till Ölands Örtagård där man finner alla möjliga kryddor, traditionella och lite mer ovanliga sorter.
Jag köpte popcornkrydda, apelsinpeppar, persillade och fyllde på den grekiska grillkryddan!!
Sen köpte jag även en liten påse med guacamolekrydda som har blivit en favorit här hemma.
Den tänkte jag lotta ut bland er som ger er tillkänna här på bloggen. Vill du ha chans att vinna den lämnar du en kommentar och vill du ha dubbel chans lägger du till dig som följare här i sidan.!! Lätt som en plätt!! Delta senast 17/10!!
Man blandar en avocado med ½ dl gräddfil och 2 tsk av kryddan!!




Som stjärnfantast blev jag överlycklig då jag hittade dessa underbara fat och skålar på Ikea häromdagen!!


Hur gott är inte detta??



Nästa inlägg kommer handla om plommon, missa inte det!!
Ha en trevlig kväll!!
Kram Lena




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...