söndag 27 februari 2011

Chokladkaka a la Matisse med apelsingrädde!

Hej!!
Här kommer en riktig goding!!
En gång i tiden när jag gick på restaurangskolan hade jag praktik på en restaurang i Kalmar som hette Matisse, den finns inte längre men det här receptet kommer därifrån. Man har ju smakat ett antal olika kladdkakor men inget slår denna jag lovar! Och det som skiljer sig är att den är väldigt len i konsistensen, väldigt seg och riktigt chokladig. Det är ingen kakao i utan bara choklad. Receptet är lite annorlunda också..
I receptet står att man kan ha rivet apelsinskal i men jag brukar inte ha det utan denna gång gjorde jag en apelsingrädde till istället. Kanon säger jag bara..frisk och smarrigt!!



Recept:
250 g blockchoklad
250 g smör/margarin
4 dl florsocker
3 dl vetemjöl
3-4 ägg
ev 1 apelsin
Dela äggen (gulor och vitor)
Smält choklad och margarin i en gryta. Rör i florsockret och vispa till en jämn smet, tillsätt äggulorna, mjölet och ev då apelsinen.
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda i chokladsmeten.
Grädda i ugn 175 grader i 30 min.
Servera väl kyld och med grädde till.
Detta är en riktig kaloribomb så små bitar är vad man klarar.
Men hemskans gott och jag rekommenderar att ni provar!!
Kram Lena

lördag 26 februari 2011

Vitlöksfrästa räkor!

Hej på er!!
Pga datorkrångel har det varit dåligt med nya recept..men nu är jag tillbaka och hoppas kunna läska er med nya goda maträtter!
Det jag visar idag funkar bra som förrätt, tapas eller tilltugg till ngt gott att dricka.
Hetta upp stekpannan ordentligt och häll i citronolivolja, sen tillsatte jag finhackad purjo, paprika och kryddade med citronpeppar, chiliflingor och vitlök. Sist i med räkorna och rör i princip bara runt dem i denna "dressing" och ta bort från värmen. Annars blir de lätt sega.

Prova gärna!!
Lycka till!

Ha en fortsatt trevlig helg!!

Kram Lena

lördag 19 februari 2011

Fylld fläskfilé!

Hej på er!!
Äntligen kommer ett nytt recept, har inte orkat sitta så mycket vid datorn i veckan..har varit för trött så därav inga recept. Men nu kommer ett och det är värt att ge sig på!
Fläskfilén är fylld med pepparsalami och riven parmesanost och även lindad i bacon. Jag förstekte den i panna och resten av tiden i ugnen. 200 grader ca 20-30 min.
Till denna supergoda fläskfilé serverade jag klyftpotatis, sparrisstrimlor och morotsjirlanger som jag fräst i citronolivolja och kryddat med citronpeppar och en gräddig rödvinssås.
(morotsjirlanger gör jag med potatisskalaren då jag drar långa jirlanger längs med moroten)
Skyn gjorde jag efter jag stekt filén i samma panna, jag hällde på vatten så man får med alla smaker från pannan, rött vin, buljong, soja, lite socker. Efter det fick koka silade jag av den och tillsatte en skvätt grädde och även en smörklick. Detta gör såsen otroligt blank och fin.


Det blev väldigt gott det här. Salamin och parmesanen var perfekta ihop och smaken var spännande!

Prova!!

Ikväll blir det bland annat potatisgratäng och vad det blir till det får ni se i nästa inlägg...

Nu önskar jag er en härlig lördag!!

Kram Lena


måndag 14 februari 2011

Och vinnaren är...

Hej på er!!
Då var det dags att presentera en vinnare av detta härliga bakkit.
Jag tog hjälp av random.org och fick fram att vinnaren heter.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Stort grattis till dig!!
Maila mig din adres så kommer vinsten på posten!!
Vad roligt att så många ville vara med och tävla, tyvärr kan man ju inte dela ut vinster till alla hur gärna man än vill..men håll utkik för man vet aldrig när vi tävlar igen!!
Jag är jätteglad för er medverkan!! Och under tiden tävlingen pågick passerade bloggen 5000 besökare..jättekul!!
Snart blir det lite nya recept här..missa inte det!!
Stor kram till er alla på alla hjärtans dag..det lilla som är kvar!! =)
Kram Lena

tisdag 8 februari 2011

Frusen cheesecake med exotisk fruktsallad!

Denna dessert känner ni kanske igen. Jag åt den första gången för många år sedan och jag vet att den varit poppis. Den finns i Vår Kokbok. Den är superlätt att göra och smakar härligt..jag måste ju alltid göra ngt extra till så då blev det den här lilla exotiska fruktsalladen. Perfekt brytning till den söta glassen.
Recept:
300 g philadelphiaost
3 ägg
½ dl socker
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Dela äggen. Vispa vitorna hårda. Vispa även grädden rätt hård. Blanda ihop äggulorna, sockret, vaniljsockret och blanda till sist i osten. Rör försiktigt i grädden och sist vänd i äggvitorna. Smeten ska bli fluffig. Häll i form med löstagbar kant och ställ i frysen.
Till fruktsalladen kan man välja vad man vill ha, jag tog mango, papaya, kiwi, sharon, passionsfrukt och pressade färsk lime över.
Det blev kanon!!
Tina tårtan ngt innan servering!
Lycka till!!




Ett litet tag till har ni chans att medverka i min utlottning! Sista dagen är söndag!!
Klicka HÄR om ni vill komma direkt till tävlingen!!

Trevlig kväll!!

Kram Lena


lördag 5 februari 2011

Sparrismousse med kräftstjärtar!

Gokväll..
Här går det undan..den här skapelsen åt vi nyss och jag tänkte dela den med er..
Jag samlar recept för jämnan..så här ligger en del och väntar och detta är just ett sånt. Har velat prova länge och ikväll blev det av..
Det var oerhört gott..friskt och fräscht, och kräftor kan väl aldrig bli fel?
Sparrismousse
200 g fryst sparris
2 gelantinblad
½ dl grädde
1 hårdkokt ägg
2 msk hackad dill
150 g kräftstjärtar
salt och peppar
Lägg gelantinbladen i blöt.
Koka sparrisen och låt rinna av. Ta undan 3 msk av kokspadet.
Mixa sparrisen i matberedare fint.
Vispa grädden lätt.
Hetta upp spadet och smält gelantinet i spadet.
Spara kräftstjärtar till dekoration och hacka resten grovt.
Rör ner det smälta gelantinet i sparrissmeten.
Tillsätt grädden, kräftstjärtar, ägg, dill och smaksätt med salt och peppar.
Låt stå svalt i 3 h.
Jag serverade med några toast till...och jag ringlade citronolivolja runt tallriken vilket gjorde mkt för denna rätt. Det gav en härlig bismak.

Glöm inte tävla om min bloggcandy!!

Senast 13/2.

Trevlig kväll!!

Kram Lena


tisdag 1 februari 2011

Jordgubb- och kokospannacotta!

Hej på er !!
Oj vad glad jag är för era kommentarer!!! Det är såå kul att ni vill vara med och tävla och ni skriver så fint om bloggen! Jag blir verkligen superglad!! Jättespännande att se vilka som tar sig tid att kommentera, besökarna har ökat med ca 300 pers sen tävlingen startade och ni är långt ifrån så många som gett er till känna. MEN jag är väldans glad för de kommentarer jag fått!! Tusen tack till er!! Och ni andra har ju tid på er att delta..se inlägget nedan..
Idag kommer äntligen ett nytt recept, ngt jag hittat på allt-om-mats hemsida och jag fastnade direkt för receptet..det här bara måste jag göra..
och det tog sin tid men lovar att det vara värt det!!
Vi njöööt verkligen..
Jordgubbs- och kokospannacotta!




Recept:
Pannacotta:
3 st gelantinblad
400 g kokosmjölk i burk
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 msk pressad citron
Jordgubbsjelly:
2 st gelantinblad
100 g jordgubbar, skivade
2 ½ dl vitt vin
5 msk strösocker
150 g jordgubbar
Tillbehör:
1 kokosnöt, rostad
Lägg de 3 gelantinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten, ca 5 min.
Låt kokosmjölk, grädde, socker och citronsaft koka upp i en kastrull.
Lyft upp gelantinbladen, krama ur vattnet och rör ner dem i den varma grädd-kokosblandningen. Låt svalna en stund.
Fyll glas, formar eller vad du vill använda med ca 1 dl. Fyll dem inte helt då du ska hälla på jordgubbsjelly också. Låt stelna i kyl minst 2 h.
Jordgubbsjelly:
Lägg gelantinbladen i blöt, kallt vatten, 5 min.
Låt skivade jordgubbar, vitt vin och socker koka upp i en kastrull.
Lyft upp gelantinbladen och rör ner dem i jordgubbsblandningen. Sila alltihop i en finmaskig sil. Låt svalna.
Skölj och rensa de hela jordgubbarna. (det går bra med frysta också) Skär i tärningar och blanda ner dem i jordgubbslagen.
När pannacottan stelnat i kylen så häller du ett lager jordgubbsjelly på varje och låter stå ytterligar 2 h.
Rostad kokos:
(detta var en prövning)
Sätt ugnen på 250 grader.
När ugnen är varm sätter du in hela kokosnöten i 20-30 min. Den ska spricka i skalet.
Knacka bort det tjocka skalet.Det tunna skalet skivar du bort med en skalare. Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Hyvla kokosen i tunna skivor med en osthyvel. Lägg kokosen på en plåt och rosta i ugn tills de fått lite färg. 20-30 min.
Ta ut pannacottan ur kylen ca 15 min innan servering. Servera med rostade kokosskivor.
Jag var jättenervös för detta moment, vad skulle hända med nöten i ugnen, tycket det verkade farligt och jag inbillade mig att den skulle explodera, vi väntade och väntade och plötsligt fräste det till och börja ryka nåt vansinnigt, då hade det gått hål och saft sipprade ut, dock sprack den inte utan Stefan fick ta till verktyg för att få hål på den.
Detta var en jättekul dessert som bara smälte i munnen men se till att du har tid på dig. det är många moment!
Lycka till!!
kram Lena



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...