tisdag 29 mars 2011

Visst är det ärtskott...

Ni gissade helt rätt!!

Läste i en tidning..(Allt i hemmet tror jag) om att peta ner gula ärtor i jord..och så här bra blev det!!

Mitt misstag var att jag täckte ärtorna med jord vilket gjorde att skotten "lyfte" upp jorden och den hamnade över skotten..men jag tog en gaffel och lyfte bort det.

Som ni ser har de växt en hel del sen i söndags då den förra bilden togs.

Dags för skörd nu..mums!!
Jag tog gula ärtor i paket..Cathrin hade du en annan idé vill jag gärna höra den!!


Lycka till om ni testar!!


Kram Lena

måndag 28 mars 2011

Vet ni vad detta är?

Hej på er!!

Odlingssäsongen börjar ta fart och bland det första som hamnade i jorden här hemma var detta..känner ni igen?

En sak som jag smakade första gången på vår bröllopsdag och blev stormförtjust!!Lättodlat och sååå gott!! Och de växer så det knakar..idag bara två dagar senare än dessa kort är de ca 3-4 cm högre..

Vet ni??


Kram Lena

måndag 21 mars 2011

Födelsedagstårta!!

Japp, idag är det min födelsedag! Snart slut iofs men jag har haft en härlig dag med massor av uppvaktning!! Det började imorse då min kära familj väckte mig med sång och presenter och det har fortsatt hela dagen med hälsningar på telefon, blogg och fb. Känner mig verkligen firad!
Ikväll bjöd vi först på middag men den kommer en annan dag och ikväll kommer tårtan i fokus.
Är ju svag för frukt, älskar exotiska frukter så som mango som har gett smak åt denna, delvis iaf.
Tårtan är "uppbyggd" så här..
En vanlig sockerkaksbotten med smak av citron, fylld med lemoncurd och limegrädde, runt om hemgjord mangomousse och uppe på päron och passionsfruktgelé och frukterna ni ser. På kanterna hackade hasselnötter.
GOTT!!






När jag gör en tårtbotten använder jag detta lite annorlunda recept.

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Dela äggen.
Vispa äggvitorna tills de börjar bli hårda, då tillsätter du en äggula i taget varvat med sockret.
Blanda mjölsorterna med bakpulvret och blanda med äggsmeten.
Grädda i ugn 175 grader i 25 min.

Denna botten blir hög och väldigt luftig.



Mangomousse
250 g mango (fryst eller färsk) jag hade färsk.
1 lime
1 dl florsocker
2 gelantinblad
2 äggvitor
2½ dl grädde

Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
Mixa mangon i mixer, tillsätt pressad limesaft och florsocker.
Vispa äggvitorna hårt.
Vispa även grädden hårt.
Koka upp 2-3 msk vatten och smält gelantinbladen där i. Låt svalna ngt och blanda gelantinet med mangosmeten. Blanda sen mangosmet med grädde och sist vänder du i äggvitorna.
Låt stå i kyl ett par timmar.

Efter ca 3 h kunde jag använda mousen till tårtan, den behöver ju vara ngt stel för att kunna täcka tårtan så det inte rinner av.
In i kylen igen.



Gelén:
4 gelantinblad läggs i blöt.
Koka upp 2 dl stark päronsaft som du blandar i innehållet av 2 passionsfrukter.
Smält gelantinet där i. Låt svalna helt.
Bred försiktigt ut gelén som ännu rinner ovanpå tårtan, detta gick sådär och det rann en hel del. Fick lyfta tårtan och diska fatet . ;-)
Stelande dock väldigt snabbt så fort det kom på själva tårtan.



Hacka hasselnötter (jag körde dem i blendern) och sen tar du en stekspade, lyft tårtan under och fånga upp den med handen, då kan du lätt ta hasselnötshacket och "trycka" på kanterna.
lägg ner försiktigt!! ;-)


Dekorera med valfria frukter eller bär..

Kanske ska tillägga att mamma och pappa trodde tårtan var köpt på citygross....


NJUT!!



Lycka till!!

Kram Lena





söndag 20 mars 2011

Överraskningskyckling!

Hej på er!
Ikväll har jag provat ett helt nytt recept. Jag klipper ut recept ur alla tidningar där jag hittar sånt jag vill prova, detta är ett sånt och kommer ur Amelia (tror jag).
Det var den godaste kyckling jag ätit på länge så ni bara måste prova!!
Recept:
4 st Kycklingfilèer
salt och peppar
2 dl cornflakes
2 msk olja
Fyllning:
rivet skal av 1 citron
1 st vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
2 msk majs
Pasta:
4 st soltorkade tomater
2 dl majskorn
ca 400 g färsk pasta
1 dl mjölk
salt och peppar
Salta och peppra (gärna citronpeppar) kycklingfiléerna.
Mixa cornflaksen så det blir som ett fint mjöl.
Mixa citronskal med vitlök, persilja och majs.
Skär ett snitt i filéerna och fyll med citron"massan".
Vänd runt de fyllda filéerna i cornflakesmjölet och stek på medelstark värme 3-5 min på varje sida. Efterstek i ugn på 150 grader ca 15 min.
Pasta: Skär tomaterna i mindre bitar. Rosta majsen i en het stekpanna. Koka pastan och låt rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen och blanda med mjölk, tomater och majs. Koka under omrörning tills allt blir genomvarmt, 2-3 min. Smaka av med salt och peppar.



Ja jag rekommenderar detta till tusen!
Vi kommer göra det igen var så säker och ungarna tyckte också det var smaskens å DET är bra betyg!
Ha nu en fortsatt trevlig kväll!!
Kram Lena



onsdag 16 mars 2011

Lätt lunch...

Hur gott är inte detta?
Något man gör alldeles för sällan. Jag såg mästerkockarna på tv häromdagen när de skulle göra omelett, det gick kanske inte så bra men det gäller att veta knepet..det gör jag ;-)
Jag tar 3 ägg, 1 msk vatten.
Blanda och salta en aning.
Smält smör/margarin i en stekpanna tillsammans med ngn matsked olivolja. När den är riktigt varm häller du i äggsmeten.
Låt smeten ligga i pannan så den börjar stelna, sen drar man utifrån och in mot mitten försiktigt så att den blir "bullig" och "hacka" lite i mitten så smeten rinner ner och stelnar..oj vad svårt att förklara, hoppas ni fattar. Så gör jag..
och det är förståss viktigt att ha ordentligt med margarin så den inte fastnar och glider lätt ur pannan...man börjar hälla ut den..ungefär halva och där stoppar man och lägger i fyllningen..tippa sen över den "tomma" delen så den ramlar över fyllningen. Jag hade flingsalt, citronpeppar, tomat och färsk basilika.
Mums!!Det ska eg inte finnas ngn stekyta på en omelett men där missade jag lite.. =)
Lycka till...

Kram Lena

söndag 13 mars 2011

Eget smaksatt socker..

Hej på er!!
Till min mammas födelsedagspresent som var en korg med diverse baksaker bestämde jag mig för att göra två egna smaksatta sockersorter. En med lime och en med vanilj.
Första gången jag gjorde detta var då mor och far varit på jordenruntresa och hade med sig äkta vanilj från Bali hem..jag ville göra ngt som varade och som man kunde njuta av länge..
Man tar vanligt socker, skrapar ut vaniljfröna och blandar med sockret. Jag brukar lägga i stången också för extra smak.
Den andra sorten tar man rivet limeskal och blandar med sockret, den blir helt underbart god och denna sort provade jag på fruktsallad och på vanlig vaniljyoghurt, perfekt!!
Vaniljsockret är ju perfekt till bakning och desserter!Prova!!
Hoppas helgen varit bra!!
Kram Lena

onsdag 9 mars 2011

Sparris på Solberga Gård!

Sparris är en av mina favoritgrönsaker helt klart! Men jag har aldrig sett hur den växer vilket gör mig otroligt nyfiken. På öland, Solberga gård odlar de sparris och i Maj månad är det dags för skörd. Vi har sagt i flera år att vi ska åka dit men det blir aldrig av. I år ska jag ta mig i kragen och göra det..Tänk att handla färsk sparris i gårdsbutiken precis nyskördad..mums!!
Detta ser jag mycket fram emot!
Den 17-19 juni har de även vitlöksdagarna som också vore kul att åka och kolla på..
Jag hoppas jag kan åka på båda!
Villl du veta mer om Solberga Gård, kolla HÄR!
Kram Lena

lördag 5 mars 2011

Sockerärtsoppa med parmesan!

Hej på er!!
Då var det dags för ett nytt recept.
Denna gång med lite vårkänsla..som vi längtar så efter nu..
Detta är inget jag gjort innan så det var spännande att se vad det blev och jag gillade det mkt men maken som inte är ngn grönsaksfantast tyckte inte om den..så kan det va.
Här har vi några av ingredienserna, 250 g sockerärtor, ½ zucchini, 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, hackat som ni ser!

och färsk timjan ska det va i, ½ dl hackad.

Fräs de hackade grönsakerna i olivolja ett par minuter.



Tillsätt 2 dl vatten och en buljongtärning av grönsak eller höns.
Låt koka under lock i ca 10 min.



Tillsätt 3 dl mjölk, timjanen och 1 dl riven parmesan. Koka upp.





Mixa sen allt i matberedare eller blender.





Servera i glas. Gärna med toast till, det var jättegott!
Det är mycket smak på soppan och jag tycker man kan tillsätta mer mjölk på slutet då den blir rätt så tjock.







Dekorera med färsk timjan och lite parmesan.



Lycka till!!
//Lena
Receptet kommer från tidningen Buffé.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...