lördag 7 juli 2012

Det enkla kan vara det godaste..

Hej på er..

Här kommer en rätt, som är så enkel att det är barnsligt.
Men såå gott och vi äter ofta här hemma..

Panerad torsk med potatis och remouladsås..
(barnen gillar vitvinssås till detta)..

Vi fick tag i superfin tosrk som vi panerade i mjöl blandat med ströbröd lite citronpeppar och salt.
Stek i smör/margarin.

Nypotatis och tyvärr i detta fall köpt remoulade..(så blir det när man jobbar och det ska ätas fort..)

Dillen plockades direkt från balkonglådan..



Som rubriken säger..det enklaste  är ibland det godaste!
Så i detta fall..

Ha en härlig kväll!!

Kram Lena

söndag 1 juli 2012

Smarrig sylt på röda bär och vita blommor..

Hej på er!!

Äntligen en ledig dag, och dessutom lite halvdåligt väder så man kan vara inne och greja med gott samvete.
Jag har gjort sylt, vi blev ju bestulna på nästan hela vårt syltförråd nere i källaren så vi har fått köpa sylt..vilket inte är min grej.
Men nu laddar vi med ny sylt och ställer dem sedan ngn annan stans..men frågan är var?

Jordgubbssylten är mest poppis här hemma och just nu efterlängtad!!

Sylten gjorde jag på syltsocker och man lägger en fläderblomma i när man kokar, detta ger underbar smak och man kan dessutom se de små söta blommorna i sylten..läckert!!



På balkongen har jag en ampel med dessa godingar och här är den första som smakade ..underbart!! (tyckte Tess som åt den).
Nu väntar massor med nya..att ha jordgubbarna i ampel var bra för då blir det inget tjuvätande och tror inte några fåglar vågar landa på den för att tjuväta..



 Jag brukar köpa kryddor i vanliga affären och sedan plantera ut dem i mina balkonglådor..de är billligare och tar fart direkt..myntan berder ut sig och jag älskar att ta på den och känna den fantastiska doften..


I samma låda finns timjan, egenodlad dill, gräslök och min salladsbasilika..


Tomaterna tar sig..efter kylan som varit har de äntligen börjat trivas på balkongen och snart har vi vår gröna oas där ute..


Snart kommer bilder på gårdagens middag och dagens skörd av salladsbasilikan..

Nu blir det snart fotboll här hemma..

Ha en skön kväll hörni..

Kram Lena

lördag 23 juni 2012

En helg med god mat..

Hej på er..

Midsommar bjuder på en del gott att äta..
Vi har tillbringat helgen i vår kära sommastuga.
Här kommer en bildkavalkad av helgens mat..
















Det var inga konstigheter där..
Vi njöt av en god lunch med nypotatis, kassler (då ingen av oss gillar sill), gräddfil, gräslök, ägghalvor..och jordgubbar med mjölk och grädde..
..det enkla är ibland det godaste..
På kvällen grillar vi såklart och vi har haft turen att hitta supergott kött till båda kvällarna.
Goda tillbehör såsom ugnsbakade nypotatis smaksatt med rödlök, vitlök, olivolja och havssalt.
Gårdagen avslutades med grillade marschmallows..mums!!
Enligt tradition gör vi vår egen snaps smaksatt med citronmeliss. Den blir så bra!! Man hackar bara bladen och lägger i vodkan. Låt stå några dagar och sila av!
Den smarriga drinken gjordes på rosévin, fanta, bacardi razz, is och jordgubbar.

Efter en härlig helg blev det ikväll pizza framför fotbollen på tv..vi orkade inget annat ;-)

Vi hörs snart igen..

Kram från mig!

//Lena

lördag 16 juni 2012

Studenttårta!!

Hej på er!!

Här kommer tårtatn jag gjorde till veckans student, Maja..
Jag hade uppgiften att göra tårta till 55-60 personer och då är långpannevarianten oslagbar.
Den första tårtan vi tänkt göra visade sig ta 5 h i ugn så den blev det inte..haha..
Istället hittade jag äntligen ett recept jag letat efter..har blivit bjuden på den flera ggr på olika kalas men aldrig hittat eller för all del frågat efter receptet.
Men nu fann jag det och givetvis blev det den tårtan till Maja.

Botten är  tvådelad med sockerkaks och marängbotten, man gräddar båda delarna samtidigt  ovanpå varann..

Receptet borde jag kunna då jag gjorde 5 st..nu ska vi se..

Botten:
5 äggulor
75 g margarin/smör
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk

Marängbotten:
5 äggvitor
1,5 dl socker
flagad mandel

Till den första smeten vispar du margarin och socker pösigt.
Tillsättt en äggula i taget och vispa ordentligt.
Tillsätt sedan mjölken och de torra ingredienserna som du blandat ihop innan.
Bred  ut smeten på ett smörat bakplåtspapper som du lägger i en långpanna.

Gör nu marängsmeten, vispa äggvitorna hårda och tillsätt sedan sockret och fortsätt vispa.
Marängsmeten lägger du sedan över den ogräddade ssockerkakssmeten och gräddar sedan det hela i ugn grader ca 175-200. i ca 20 min.
Strö över lite flagad mandel innan gräddning.

Låt svalna.
Bred sedan grädde eller annat alternativ (jag använde mango/passionsmousse smaksatt med citron) emellan två likadana bottnar.
Garnera med grädde över och i mitt fall jordgubbar!
Här kan man ju använda precis vad man vill..

Detta blir så himla gott och blandningen sockerkaka/maräng blir perfekt!



Prova denna tårta som är vansinnigt god och lätt att göra!!
Görs med fördel dagen innan då den hinner "sätta" sig..

Tårtan har många namn har jag sett men det recept jag gick efter hade namnet "Pinocciotårta"..andra namn är Britta-tårta, Herrgårdstårta ...

Nu är det dags att planera midsommarmaten.. :-)

Ha en fortsatt bra helg!

Kram Lena

söndag 10 juni 2012

Grillat..

..har vi gjort!
Vädret har ju inte varit så kul sista tiden och då blir man ju inte dösugen på att stå ute..men igår lördag var det strålande väder och vi avnjöt en superb grill-lördags-middag..

Fläskytterfilé med min supergoda varma potatissallad.
Den gör man så här..
Koka nypotatis. Häll av när de är färdiga och sen tillsätter du en stor klick smör, hackad vitlök, hackad gräslök/purjolök, sockerärtor. Låt smöret smälta i den varma grytam och rör sen försiktigt runt så allt blandas.
Detta är sååååå gott! och lätt..
Till middagen serverade vi även grillad majs (favorit) och aioli. (köpt) ;-)



Odlingarna på balkongen är på plats men det händer inte så mycket..suck..jag är otålig..
Men sallad har vi..

massor av tomatplantor såklart..tror det finns 5 på balkongen just nu..har fortfarande ett gäng i köksfönstret som måste bli planterade snarast..



Gyllenbär eller physalis om man vill..

Nytt för i år är salladsbasilika..mycket större blad men samma smak..räcker länge..


Paprika och tomatblommor..


Det ni ser här är resterna av en gurkplanta jag fått av min mamma..men precis som förra året så har vår hund en förkärlek att tugga i sig mina växter..så även melonplantan rök..vi får se om de repar sig..de har fått flytta in till odlingsfönstret där allt växer sjukt fort..
Och varför hunden kom åt dessa plantor var att jag grejade och bytte duk på bordet och då ställde jag plantorna på golvet så länge..då passade hon på minsann..

Återkommer med fler odlingsbilder så fort sommaren hittat hit..

Ha det gott så länge..
Kram Lena


söndag 20 maj 2012

Grekisk pytt i panna..och bröllopstårta..


Hej på er kära besökare..

Igår var jag på scrapträff med goda vänner..
Förutom pyssel bjöds på en underbar lunch..inget jag ätit innan men jösses va gottft Detta kommer jag definitivt laga här hemma..
Vad denna rätt då innehåller är klytfpotatis, fläskfilé, paprika,  gröna oliver, palsternacka, rödbetor, lök, fetaost, har jag glömt något får Anneli (kocken) rätta mig.
Denna rätt kan givetvis varieras efter vad man har hemma eller är sugen på..
Till detta fick vi även två sorters sås, en tzatziki (såklart) och en med mango chutney och en härlig sallad..


Utsikten vid lunchen gick inte av för hackor..Annelis utsikt är är guld värd för vem fastnar inte för havsutsikt??
hav och hav..sund kanske jag ska säga då Öland ligger i vägen för havet..

Efterrätt i världsklass..svenska jordgubbar minsann och de smakade riktigt gott för att vara så tidiga..

Eftersom en av tjejerna Anneli S gått och gift sig så gjorde jag en tårta till henne som vi alla avnjöt..
Ni som varit med här vet att jag gjort en del tårtor..nu var det länge sedan men det sitter där..så här blev den..

Bruden och brudgummen är sanna kattvänner och då passade det ju med ett kärleksfullt kattpar på toppen.. 

Tårtan är gjord på en vanlig tårtbotten, receptet finns i sidebaren här till vänster..
Den är fylld med hallon och blåbärsmousse och insmord med citronsmörkräm.
Smörkräm därför att om man använder grädde precis innanför marsipan/sockerpasta så påverkar dessa grädden på så sätt att grädden blir rinnig och tårtan "läcker"..smörkrämen sluter alltså tårtan..

Sockerpasta..jag har aldrig använt, skulle gjort det nu men efter en del läsande på bloggar vågade jag inte ge mig på det..marsipan är dessutom gott och det fanns inte läge för några experiment.
Till min glädje har dett kommit ut VIT marsipan på marknaden..den jag använt innan är ju aningen gul..

Tårtan uppskattades verkligen av bruden och oss andra och det var minsann ett sant nöje att göra den!

Nu mina vänner ska jag bege mig till sängs..ny vecka, nya utmaningar..

Jag hoppas ni får en bra vecka!!

Bamsekram till er..

//Lena

lördag 5 maj 2012

Ingen lyxmat..men attans så gott...

Ska man äta korv ska den vara grillad..och det finns väl ingen så god som den efter en hel dag i naturen och grillad över riktig eld.. (ingen grillkol här!!)

Först måste man samla ved..

..och få elden att verkligen brinna...

..detta är pappas jobb...

....han lyckades..och vi fick grillla vår korv! Så gott det blev..


Gott att äta är som sagt inte alltid lyxmat..detta var supergott och vi åt som vi aldrig sett mat innan...

En härlig dag har vi haft!

Nu önskar jag er en fortsatt trevlig helg..
Kram Lena
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...