Hej på er!!
Här kommer tårtatn jag gjorde till veckans student, Maja..
Jag hade uppgiften att göra tårta till 55-60 personer och då är långpannevarianten oslagbar.
Den första tårtan vi tänkt göra visade sig ta 5 h i ugn så den blev det inte..haha..
Istället hittade jag äntligen ett recept jag letat efter..har blivit bjuden på den flera ggr på olika kalas men aldrig hittat eller för all del frågat efter receptet.
Men nu fann jag det och givetvis blev det den tårtan till Maja.
Botten är tvådelad med sockerkaks och marängbotten, man gräddar båda delarna samtidigt ovanpå varann..
Receptet borde jag kunna då jag gjorde 5 st..nu ska vi se..
Botten:
5 äggulor
75 g margarin/smör
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk
Marängbotten:
5 äggvitor
1,5 dl socker
flagad mandel
Till den första smeten vispar du margarin och socker pösigt.
Tillsättt en äggula i taget och vispa ordentligt.
Tillsätt sedan mjölken och de torra ingredienserna som du blandat ihop innan.
Bred ut smeten på ett smörat bakplåtspapper som du lägger i en långpanna.
Gör nu marängsmeten, vispa äggvitorna hårda och tillsätt sedan sockret och fortsätt vispa.
Marängsmeten lägger du sedan över den ogräddade ssockerkakssmeten och gräddar sedan det hela i ugn grader ca 175-200. i ca 20 min.
Strö över lite flagad mandel innan gräddning.
Låt svalna.
Bred sedan grädde eller annat alternativ (jag använde mango/passionsmousse smaksatt med citron) emellan två likadana bottnar.
Garnera med grädde över och i mitt fall jordgubbar!
Här kan man ju använda precis vad man vill..
Detta blir så himla gott och blandningen sockerkaka/maräng blir perfekt!
Prova denna tårta som är vansinnigt god och lätt att göra!!
Görs med fördel dagen innan då den hinner "sätta" sig..
Tårtan har många namn har jag sett men det recept jag gick efter hade namnet "Pinocciotårta"..andra namn är Britta-tårta, Herrgårdstårta ...
Nu är det dags att planera midsommarmaten.. :-)
Ha en fortsatt bra helg!
Kram Lena