torsdag 30 september 2010

Jordgubbscheesecake med en touch av lime!!

Här kommer ett favoritrecept! Har gjort denna cheesecake i många varianter men denna är ny för mig!
Jag fick mycket jordgubbssås över från parfaiten häromdagen och tänkte återanvända den. Och så här blev det!!
Digestivebotten, härlig ostmassa med jordgubbssmak och ett täcke av bl a cremefraiche med limesmak.


Recept:
Botten
250 g digestivekex
100 g smör
Fyllning 1
675 g philadelphiaost
250 g bär jordgubbar
4 stora ägg
2 dl socker
Fyllning 2
3 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker
rivet skal från lime
Ugn 180 grader
Smula sönder kexen och blanda med smält smör
Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter
Grädda 5-10 min
Blanda ingredienserna till fyllning 1 i en mixer, det ska bli en jämn smet.
Häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min (känn gärna efter med en sticka att den verkligen är klar. Brukar faktiskt få köra den lite längre)
Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan.
Grädda ytterligare 5 min.
Smaken kan du variera med tex choklad, blåbär, lime eller annat. Använd fantasin och utnyttja grundreceptet!
Lycka till!!
Kram Lena




onsdag 29 september 2010

Stora amerikanska muffins..

a la Petra!!
Med smak av hallon, citron och lime!
Detta recept har min uppdragsgivare från skogstokiga rubberstamps, Petra använt på en av sina stämplar för scrapbooking. Var ju tvungen att testa det såklart!!



Recept:
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smält smör
2 dl naturell youghurt
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst. Rör sedan ner det smälta smöret och youghurten försiktigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll över smeten, blanda till en jämn smet. Häll upp i formar som med fördel kan stå i muffinsplåt och grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 15-20 min. Detta är ett basrecept så du kan variera med färska bär, choklad, mandelmassa, äpple/kanel mm.
Jag använde hallon och rivet skal från citron och lime.
De var vansinnigt goda kan jag meddela!
Prova gärna..och lycka till!!
Kram Lena




tisdag 28 september 2010

Ölänska Kryddor!!

I somras var jag och familjen på utflykt, Öland var målet och där besökte vi bl a Ölands Örtagård.
En härlig gårdsbutik med oändligt mycket roliga kryddor. För en matfantast himmelriket..
Alla kryddor ligger i stora urnor och jag lyfte nog på varenda lock för att hitta det som föll min näsa i smaken..tillslut blev det svårt att bestämma sig men det blev slutligen såhär:

Dipkrydda Dracula
Guacamolekrydda (en favorit så här i efterhand)
Grekisk grillkrydda

Jag ser fram emot nästa besök då jag vill utvidga sortimentet, framöver kommer jag såklart visa vad jag gjort med dessa kryddor!

Är du på Öland är detta ställe söder om bron ngt att rekommendera!!

Kram på er!!

Lena

måndag 27 september 2010

Vaniljparfait med jordgubbssås!

Tänkte det var dags för en dessert!!
Denna smarriga gjorde jag i fredags. Med äkta vanilj blir smaken fantastisk och härliga jordgubbar från i somras får en att minnas juni/juli och drömma tillbaka!
Recept.
4 ägg
4-5 msk florsocker
3 dl grädde
1 äkta vaniljstång
Vispa grädden
Vispa äggulorna med florsockret och innehållet från vaniljstången. Jag delar den längs med och skrapar ut fröna med en kniv.
Vispa äggvitorna hårt.
Blanda allt i en bunke försiktigt, "vänd" runt smeten.
Klä en brödform med plastfolie och häll smeten i, på så vis kan du lätt tippa ur den när den är frusen och skära lagom bitar.
Jordgubbssås:
½ l frusna jordgubbar
1 dl socker
Mixa i blender/mixer
Lägg upp snyggt och njut!!
Lycka till!!

tisdag 21 september 2010

Grillad kyckling med bacon och ostfylld bakad potatis och cole slaw!

Gokväll!!
Här kommer bilder på lördagens middag här hemma. Vi köpte rätt och slätt en grillad kyckling, men med lite mer avancerade tillbehör.
Bakpotatisrätten är rätt tisdkrävande och är lite pyssel med men det är värt det jag lovar. Coleslaw verkar jobbigt men går i ett nafs..
Recept:
2 bakade potatisar
ca 1-2 dl mjölk
1 pkt bacon
100 g smör
ca 1-2 dl riven ost
salt och peppar
Jag höftar ganska mkt när jag lagar mat och använder väldigt sällan mått så jag hoppas det stämmer hyfsat med de ovan angivna måtten. Sen får man ju justera beroende på potatisarnas storlek.
Börja med att baka potatisen i ugnen, jag kör på 200 grader och sen får man känna när de är klara beroende på storlek.
När de är färdiga delar jag dem på längden, gröper ur dem och lägger innehållet i en skål.
Stek finhackad bacon knaprigt.
Tillsätt mjölk, lite salt och peppar, och en del smör i skålen med potatis"moset".
Vispa kraftigt med elvispen tills du får perfekt konsistens. Tillsätt ev mer mjölk efter hand.
Blanda i den stekta baconen, riven ost av valfri sort och blanda runt.
Lägg tillbaka moset i själva skalen, strössla riven ost över och gratinera i lite starkare värme i ugnen i ca 5 min.

Efter ugnen..



Recept coleslaw:
3-400 g vitkål
2 morötter
10 cm purjolök
1 liten klyfta vitlök
1 dl majonäs
2 dl cremefraiche
2 msk dijonsenap

Även här har jag uppskattat vad jag använde så ta mina mått som ett "ca"...=)

Finstrimla vikål coh purjolök för hand eller i maskin om så önskas. Jag tycker det är mer känsl att göra det för hand.
Riv morötterna grovt.
Blanda allt med majonäs, creme fraiche, senap, pressad vitlök och smaka av med salt och peppar. Börja med lite salt, låt stå och dra en stund och smaka av..tillsätt mer om det behövs. Många ggr blir det för salt efter en stund.




Så här blev det!!
Supergott och vi blev rejält mätta!!

TIPS!!! Potatisen kan med fördel ätas enbart som den är till lunch med en fräsch sallad till!!


Lycka till i era kök!!
Kram Lena


söndag 19 september 2010

Gazpacho!!

Har länge velat prova att göra denna kalla grönsakssoppa med tomat som huvudingrediens. Jag har ätit den en enda gång innan och det var i Stockholm på Rosendahls trädgårdscafé. Den var vansinnigt god!
Nu har jag iallafall gjort en egen, den blev också jättegod!! Den passar förmodligen bättre mitt i sommaren då man i värmen kanske inte är så sugen på mat men denna soppa helt iskall måste vara perfekt! Det gick bra en höstdag som denna också förståss!! Recept:
2 stora tomater
1 grön gurka
1 lök
1 grön paprika
ca 800 g tomatjuice
3 msk olivolja
2-3 msk vinäger (jag använde balsamvinäger)
1/4 tsk tabasco
1-1½ tsk salt
peppar efter smak (jag hade citronpeppar)
2 vitlöksklyftor
Mixa 1 tomat, ½ gurka, ½ lök och 1/4 grön paprika i en matberedare tillsammans med 400 g tomatjuice tills det blir puré. Blanda i en stor skål resten av tomatjuicen, hälften av oljan, vinäger, tabasco, salt och peppar.
Kyl ner soppan i ett par timmar.
Finhacka resten av grönsakerna och lägg i soppan strax innan servering.
Smaksätt även soppan med lite pressad vitlök.
Servera med brödkrutonger på toppen.
Det var dagens rapport från mitt kök!
Ha en trevlig vecka!!
Kram Lena
Receptet har jag hittat i " Nya Annas Mat".

torsdag 16 september 2010

Rödbetscarpaccio med fetaost och honung!

Detta är en favorit hos mig som äts alltför sällan, det blir ett par ggr just denna årstid då man skördar rödbetan. Själv har jag plockat betan i min mammas härliga trädgårdsland och detta var en bjässe i två färger, den är randig liksom. Tyvärr syns det inte så väl när den är tillagad då den får en rätt gråaktig färg.
Så här gjorde jag:

Tvätta rödbetan och lägg i gryta med saltat vatten, låt koka tills den är mjuk, i detta fall tog det rätt lång tid då den var jättestor men som med potatis, man får hålla koll.
Låt svalna helt.
Skär av "ändarna" och skala rödbetan.
Skär i så tunna skivor du kan och lägg upp direkt på tallrik.
Smula över fetaost, solroskärnor och färska timjanblad.
Ringla honung över och jag använde flytande skogshonung.

Sen är det bara att hugga i.

Detta är en perfekt lätt förrätt som man inte blir särskilt mätt på utan mer en riktig aptitretare.

Prova och tala gärna om vad DU tyckte!
Kram Lena
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...