lördag 14 mars 2020

Kycklinggryta Africana!

Lördagsmyyyys!!

Att hitta på kvällens mat (varje kväll) är en prövning.. bitvis är vi duktiga men ofta så står ideérna still.. men letar man bland alla bloggar och instagramkonton kan man få mycket inspiration..
 Idag hittade vi den hos 56 kilo . 
Vi använde detta recept som inspiration och gjorde om det till vårt egna då vi sällan mäter upp utan mer kör på vår egna smak.
Den här typen av mat är lite rolig då man skapar sin egna rätt med alla tillbehör, grunden är en smaskig gryta med smak av curry, sambal oelek och mango chutney.. 
Vi valde att ha grillad kyckling idag men den går ju bra med fläskfilé eller vad man nu vill ha. Toppingsen kan också variera efter smak..



"Vårt" Recept (Ca 6-8 portioner):
1 grillad kyckling
1 gul och 1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
4-5 dl vispgrädde
3-4 msk mango chutney
2-3 msk curry
2 msk sambal oelek
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 msk soya
Salt och citronpeppar 

Elisia berättar hur hon gjorde..

Jag började med att pilla den grillade kycklingen i mindre bitar. Därefter hackade jag gul lök och paprikorna. Sen fräsde jag löken, paprikorna och pressad vitlök i olja. Efter ca 3 minuter tillsatte jag curry och tomatpuré och lät det fräsa i ca 3 minuter till. När det hade fått lite gyllenbrun färg så tillsatte jag grädde, creme fraiche, sambal, paprikapulver, soya och mango chutney. Därefter salt och peppar efter eget tycke och smak. Jag lät detta koka i ca 20 minuter och man kan under tiden behöva tillsätta mer grädde så att det inte blir för lite sås. I slutet så valde jag också att tillsätta lite mer sambal för att få till ännu mer hetta. Vilket vi gillar här hemma:) Salt och peppar kan man också behöva tillsätta under tidens gång. När du är nöjd med såsen så tillsätter du kyckling och låt puttra ihop i fem minuter så att kycklingen blir varm. 




Till detta så serverades ris, en fräsch sallad och andra goda tillbehör
När det gäller tillbehören så är det helt valfritt att välja det man vill.. 
Vi valde att ha bland annat mango, majs, banan, cashewnötter och russin och det blev riktigt gott! 
När det gäller riset så kan man ha vilket ris man vill, jasminris, matris eller varför inte blomkålsris! Pasta skulle nog också kunna funka. 

Smaklig måltid!:)

// Elisia och Lena


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...