onsdag 6 januari 2016

Kycklingfärsbullar med tomatsås!!

HEJ!!

Exakt ett år sedan sista inlägget här.. vad ska jag säga om det :-S 
...har haft annat för mig helt enkelt!
Efter denna paus tänker jag att försöka mig på att sparka i gång denna blogg igen, försöka i alla fall.. det är ju så kul med mat och recept och jag använder ju trots de bristande inläggen senaste året min egen blogg som uppslagsverk när vi lagar mat.. så en uppdatering är på sin plats då vi ofta glömmer bort god mat vi lagat.. men tiden har inte funnits, kanske nu?? haha...ja vi får väl se..
Ganska exakt ett år sedan jag också började äta lchf-kost, det har resulterat i -10 kg ungefär och denna kost passar mig utmärkt!!
Jag försöker få min kost att likna övriga familjens utan att ändra för mycket.. hämtar mycket inspiration från andra som äter samma "diet" men försöker även komma på egna recept..

Ikväll "ploppade" ett nytt recept upp i mitt huvud..vi bestämde basen kyckling..och där hamnar vi lätt i fällan "pastasås".. men det var dags för något nytt..
Visste inte riktigt vad jag gav mig in på, utan recept lyckades jag ändå få till denna supergoda rätt..lite pyssel men det var det värt!

Kycklingbullar;
ca 700 g kycklingfilé
1 ägg
1 dl grädde
1 msk fiberhusk
salt
malen svartpeppar
1 tsk timjan
2 pressade vitlöksklyftor
1 pkt finstrimlad bacon
1 kycklingbuljongtärning upplöst i 1 tsk vatten
1 krm chilipulver

Mixa kycklingfilén i mixer tills det blir "färsliknande", blanda i övriga ingredienser och låt stå och vila ca 30 min.
Forma sedan till köttbullar och stek i rapsolja/smör, jag använder oftast båda.

Tomatsås:
1 brk krossade tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
salt
malen svartpeppar
1 röd chilifrukt
ett par droppar tabasco
0,5 tsk timjan
0,5 tsk chilipulver
1 msk tomatpuré

Fräs finhackad lök med finhackad chili ett par minuter, tillsätt krossade tomater, samt tomatpuré. Smaksätt med angivna kryddor och låt koka ca 20 min, tillsätt ev lite vatten om det blir för "kompakt".. 
Efter jag stekt mina kycklingbullar kokade jag ur stekpannan med bara en gnutta vatten (kanske 0,5-1 dl) vatten och hällde i såsen för extra smak.. jag hade även i 2 msk riktigt smör i såsen.. som alltid smakar jag av innan servering för ev korrigering av smaksättning, salt och peppar t ex.

Till detta serverade vi ugnsbakade potatisklyftor, och för min del blev det ugnsbakad kålrot i "pommesform"..


Alla i familjen gillade denna nya maträtt.. (tummen upp)
Vi har som mål att komma på lite nya maträtter detta år då vi oftast hamnar i samma "mathjul".
Tips mottages tacksamt.. :-)

Lycka till i köket!

Kram Lena

1 kommentar:

Evas Pyssel sa...

Ser kalasgott ut !!
Kram ma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...