måndag 21 mars 2011

Födelsedagstårta!!

Japp, idag är det min födelsedag! Snart slut iofs men jag har haft en härlig dag med massor av uppvaktning!! Det började imorse då min kära familj väckte mig med sång och presenter och det har fortsatt hela dagen med hälsningar på telefon, blogg och fb. Känner mig verkligen firad!
Ikväll bjöd vi först på middag men den kommer en annan dag och ikväll kommer tårtan i fokus.
Är ju svag för frukt, älskar exotiska frukter så som mango som har gett smak åt denna, delvis iaf.
Tårtan är "uppbyggd" så här..
En vanlig sockerkaksbotten med smak av citron, fylld med lemoncurd och limegrädde, runt om hemgjord mangomousse och uppe på päron och passionsfruktgelé och frukterna ni ser. På kanterna hackade hasselnötter.
GOTT!!






När jag gör en tårtbotten använder jag detta lite annorlunda recept.

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Dela äggen.
Vispa äggvitorna tills de börjar bli hårda, då tillsätter du en äggula i taget varvat med sockret.
Blanda mjölsorterna med bakpulvret och blanda med äggsmeten.
Grädda i ugn 175 grader i 25 min.

Denna botten blir hög och väldigt luftig.



Mangomousse
250 g mango (fryst eller färsk) jag hade färsk.
1 lime
1 dl florsocker
2 gelantinblad
2 äggvitor
2½ dl grädde

Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
Mixa mangon i mixer, tillsätt pressad limesaft och florsocker.
Vispa äggvitorna hårt.
Vispa även grädden hårt.
Koka upp 2-3 msk vatten och smält gelantinbladen där i. Låt svalna ngt och blanda gelantinet med mangosmeten. Blanda sen mangosmet med grädde och sist vänder du i äggvitorna.
Låt stå i kyl ett par timmar.

Efter ca 3 h kunde jag använda mousen till tårtan, den behöver ju vara ngt stel för att kunna täcka tårtan så det inte rinner av.
In i kylen igen.



Gelén:
4 gelantinblad läggs i blöt.
Koka upp 2 dl stark päronsaft som du blandar i innehållet av 2 passionsfrukter.
Smält gelantinet där i. Låt svalna helt.
Bred försiktigt ut gelén som ännu rinner ovanpå tårtan, detta gick sådär och det rann en hel del. Fick lyfta tårtan och diska fatet . ;-)
Stelande dock väldigt snabbt så fort det kom på själva tårtan.



Hacka hasselnötter (jag körde dem i blendern) och sen tar du en stekspade, lyft tårtan under och fånga upp den med handen, då kan du lätt ta hasselnötshacket och "trycka" på kanterna.
lägg ner försiktigt!! ;-)


Dekorera med valfria frukter eller bär..

Kanske ska tillägga att mamma och pappa trodde tårtan var köpt på citygross....


NJUT!!



Lycka till!!

Kram Lena





6 kommentarer:

Marie Havén sa...

Hej Lena!
Nu är din födelsedag snart till ända. Vilken lyx tårta, förstår om de trodde den var köpt.
Ska "försöka" göra den nån gång.
Vi har snart födelsedagar igen.
Har skrivit ner receptet:)

Ha en bra dag imorgon!
Kramizar
marie.haven@hotmail.com

annkan sa...

Wow, den såg mumsig ut! Grattis igen! :-)

Fijaffa sa...

Vilken maffig tårta! Låter riktigt gott. Tack för recept på tårtbotten och mangomousse!

SusanLotus sa...

Den både ser god ut och låter god när du beskriver den! Och så proffsigt gjord. Som en köpt! :)
GRATTIS!

Birgitta sa...

Hej! Nu har jag kopierat ditt tårtrecept och ska prova att göra efter ditt recept nästa gång.
Tårtan ser jättegod ut.
Kram

Kajsa sa...

Hej, Jättefin tårta! Ska testa att göra den till min mamma när hon fyller år! :) Hur lång tid behövs det för att göra tårtan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...