Hej på er!!
God fortsättning önskar jag er alla!!
Då var det ett nytt år och vi firade det nya året med massor av god mat! Vi hade kalas hela dagen, först ut var hela tjocka släkten med traditionell gröt och skinklunch, jag hade dock gjort några inte så traditionella saker..man måste ju testa lite nytt! Bla dessa saffranscones som jag länge velat prova. Receptet är Leilas.
Saffranscones
ugn 250 grader
2 dl mjölk
1 g saffran
1 ägg
7,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
Värm upp mjölken med saffranen. Tilllsätt sockret så det får smälta i den varma mjölken. Blanda de smöret och de torra ingredienserna i en matberedare och tillsätt saffranmjölken. Kör ett par minuter. Ta upp degen och gör 4 st "kakor"..skär ett kryss och nagga med gaffel. Grädda i ugnen 10 min.
Jag serverade smör, ost, mammas tomatmarmelad och lemoncurd till..
Supergott!!
Jag rekommenderar verkligen dessa!

Ännu ett nytt recept provade jag och det var dessa ost och pepparkaksbollar. Man river cheddarost fint, ädelost lite grövre och blandar med philadelphiaost och en aning creme fraiche. Mosa pepparkakor i en mortel och rulla ostsmeten till bollar. Rulla dem sedan i pepparkakssmulorna.


Till välkomstdrinken på kvällen hade jag gjort dessa salami/parmesan snurror. Hade dem även förra året och de blev väldigt poppis. Man tar smördegsplattor och penslar med uppvispat ägg, strör på riven parmesanost, lägger på tunna skivor salami och några kvistar färsk timjan. Rulla ihop degen och skär i ca 1-1½ cm tjocka bitar. Lägg på plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn, 200 grader tills de fått lite färg..det tog väl ca 10 min. När de är klara kan man strö lite havssalt över.

Till förrätt blev det Toast Skagen, vi har den nästan varje år och den är kanongod!
Inga konstigheter här..jag förstekte oxfilén i stekpanna och la dem i en form med västerbottenost ovanpå. I ugn 200 grader i ca 10 min eller tills osten smält ner. Bakpotatisen skar jag i klyftor och kryddade med havssalt och pepparmix. Såsen/skyn gjorde jag direkt efter jag stekt oxfilén, på med vatten, rött vin, köttbuljong och pepparmix,salt..smaka av.
Tomaterna skar jag på mitten, fräste snabbt i olja med honung, och balsamvinäger.
4 kommentarer:
Åhh vad hungrig jag blev nu, måste testa saffransscones och dina snurror, fast inte ikväll! =)
Kram Elenor
Vilka underbara rätter.. det vattnas i munnen på mig!
Kramizar
Hej Lena!
Himmel så mycket mat du gjort,och det var ju bara för en dag,wow!
Du är verkligen duktig,en riktig hejare i köket.
Det blir att testa det här goda:))
Nu får du ta det lugnt och ha det skönt.
Önskar dig en BRA dag!
Kramizar
marie.haven@hotmail.com
Vad duktig du är!
Det vattnas i munnen, ser så gott ut :)
Kram Annika
Skicka en kommentar