lördag 25 december 2010

Julgodis!

Hej på er!!
Detta skulle jag ju visat innan jul men tiden har inte räckt till..och än är det ju inte för sent att göra mer julgodis.
Vi träffas hela familjen några dagar innan jul och alla gör 2 sorters godis som vi sen delar allihop.
Börjar med denna bild som blev så vacker, vi satte ut godiset för att svalna och det snöade ju, kom vi på efter en stund och se så fint det blev...
Detta är en variant av "rocky Road"..eftersom jag inte gjorde dena sort har jag inte receptet på just denna men det går ju ut på att blanda en massa gott med mörk choklad. T ex marschmallows, nötter, annar godis som dumle...här kan man använda fantasin...Min bananfudge är väldigt omtyckt och jag tror den är min personliga favorit..
Recept på den kommer här...
Bananfudge
50 g skumbananer
2 dl finkornigt strösocker ( eller vanligt går också bra)
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad
Klipp skumbananerna i små bitar.
Blanda de klippta bananerna med smör, socker och grädde. Värm på svag värme tills allt är smält. Låt småkoka ytterligare i 10 min under omrörning.
Rör i chokladen och rör tills massan blir blank. tag grytan från värmen och rör tills massan blir ljusare och svalare. Häll upp i en form med bakplåtspapper och låt stelna.



Massor av choklad användes denna kväll...



Sen gjorde jag lingonkola..den blev också otroligt smarrig med en lite annorlunda smak..
Recept kommer här..
Lingonkola
2 dl frysta lingon
1½ dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
Tina de frysta lingonen och mixa dem till pure. Blanda alla ingredienserna i en gryta och låtkoka tills smeten blir 125 grader.
Häll upp i form och låt svalna.

Min blev aningen hård så den gick inte att skära utan den fick slås sönder...här gäller det att akta tänderna när man äter..=)


Min man gjorde Mariannetryffel!
Mariannetryffel
30 mariannekaramelelr
250 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Krossa karamellerna i en mortel.
Värm grädden i en kastrull.
Finhacka chokladen (den mörka) och rör ner i gräddentills chokladen smält.
Tillsätt mariannekrosset.
Låt blandningen svalna i kylen i ca 1 timme.
Forma sen små bollar av smeten och lägg i frysen i 15 min.
Smält vit choklad i vattenbad, doppa bollarna i chokladen med hjälp av en gaffel. låt torka och förvara i kylskåp.





Mamma gjorde marknadsnougat..














och de vanliga "rosa karamellerna"








Visst ser det gott ut?





Det var allt jag hade att visa idag.
Ikväll blir det lasagne om omväxling till julmaten..=)
Ha en trevlig kväll!!
Kram Lena






3 kommentarer:

Ellis sa...

Tack för recepten, smarigt! =)
Kram Elenor

Marie Havén sa...

Hej Lena!
God fortsättning på julen.De recepten blir det att skriva av, och även testa dem:))
Hoppas ni hadde en fin Jul:)
Vi hadde det jätte bra.
Idag ska jag bjuda hem mina föräldrar och våra vänner från Litauen. Det vankas ett gott julbord:)
Ha nu en fin fortsatt dag.

Kramizar
marie.haven@hotmail.com

Bakverk och Fikastunder sa...

låter jättegott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...