måndag 8 november 2010

Glace au four!

Detta är en riktigt gammal dessert..ja inte den på bilden då vi gjorde den i lördags men själva receptet är riktigt gammalt.
Historien förtäljer inte vem som är den ursprungliga grundaren då många velat ta på sig äran för den men de flesta ledtrådarna går så långt tillbaka som till 1800-talet och tillvägagångssättet är detsamma nu som då.
Man tar en sockerkaksbotten, lägger på bär (vi använder alltid hallon), genomfrusen glass och täcker det hela med marängsmet som man sen gräddar i ugn på hög värme!
Smaken är fantastisk och det är häftigt med det varma och kalla på samma gång!!
Och den blir onekligen en syn för ögat då den kommer ut ur ugnen!! Eller hur?
Ta en ca 3 cm hög sockerkaksbit i samma storlek som en paket glass, ½ l. Lägg på halvtinade hallon.
Ovanpå det läggen man glass"blocket"..


Vispa 3-4 äggvitor med ca 1,5 dl socker riktigt pösigt. ( du ska kunna vända bunken utan att vitan ramlar ur)
Täck hela "kakan" med marängsmeten.
In i ugnen på 225 grader och sen får man passa den hela tiden för det går fort!! Ett par minuter bara.


Så här fin blir den när den är klar..
Marängen fungerar som en viss isolering..men inte hur länge som helst så ät på en gång!





Inuti ser den ut så här.




Denna rekommenderar jag verkligen!!
Inte så svårt heller men den imponerar gästerna garanterat!
Lycka till!!
Kram Lena



3 kommentarer:

Cathrin sa...

Gah!! Gud så gott!! Kan äta det till frukost tros??

Kram Cathrin

Marie Havén sa...

Hej Lena!
Det ser himmelskt Gott ut.Bara att skriva upp i min receptbok,och testa.Ha det gott:)
Kramizar
Marie Havén

Chrissan sa...

Tack för tipset.
Måste testa detta nån gång.;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...